Thursday, August 11, 2011

KATA HADIS:: MANUSIA AKAN LENYAP 2/3 DARI BUMI

assalamualaikum...

Allahuakbarr!

ce bace petikan nie.. wajib bace..
ceq copy dari laman facebook seorang rakan..

Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..

Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..

Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)


benarkah hadis ini?
tolong sebarkan dan tanya2kan kepada yang pakar2..
dan kepada blogger yang pernah terbaca dan mendengar tentang hadis nie, kongsilah dengan rakan2 blogger yang lain am nya dan kongsi dengan ceq khususnya....


p/s:: takut..



7 comments:

ubi said...

nice share..baru tahu ni!

iLa VaNiLLa said...

kerdilnya aku Ya Allah..

H.J said...

tak berapa pasti plak pasal hadis ni

Anum said...

sama-sama la banyakkan amalan

Dzarief Zuhdi said...

erm.. nice share.. dah lama tau pasal benda nie.. tapi kesahihan hadis nie masih kabur2.. sbb baru 2 3 bulan hadis nie stat kluar.. tapi smua tuh tak penting.. janji kita trus beriman.. :D

شافروني صفر said...

terkedu sebentar ..2/3 tu ramai ... dah la Malaysia dikelilingi kawasan gempa ... sama ada hadis ni samar2 atau tidak memang bagus ingatan ni ... Maut datang bila2 masa ...

Ayu said...

assalamualaikum... saya ingin berkongsi...ini yg saya dpt dari internet dari page Majlis Ulama ISMA..sbb timbul keraguaan betul tentang hadis ini..ternyata hadis ni hadis maudhu'...wapun hadis ini maudhu' kiter harus jgn lalai..dunia kita makin tua...kiamat itu pasti tapi bila akan berlaku masih lg rahsia ALLAH..kiter harus bersedia..wallahualam..

"Hadith ini terdapat dalam kitab al-lali’ al-masnuah fil ahadith al-maudhuah oleh Imam Suyuti, dalam bab al-fitan, sanadnya hanya daripada Abdullah b. Masud shj, hadis ini adalah hadith maudhu’ menurut al-zahabi. Matannya begitu pelik gharib, tak boleh berhujah. Wallahualam.

Dr. Mohd Fauzi Mohd Amin
Ahli Panel Majlis Ulama ISMA"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...