Thursday, June 23, 2011

betul ke idokk??:: CIRI-CIRI CALON MENANTU PILIHAN!!!!

assalamualaikum..

arini, memang kemalasan tahap dewa punye.. sangat malas..
so juz nak lepak2 n blogwalking jer dari pagi tadi..(lebih bnyak membace dari komen sbnarnyer..nntilah ceq g komen yer.. tunggu mood jap..)

huhuhu..

dalam bergurau2 senda tadi bersame si en.jantung hati.. tersebutlah tentang ape yang bakal mak metue nak dari seorang bakal menantu lelaki die ha..


lelaki dlm pic nie bukan nyer pilihan metue ha.. tp compom2 pilihan anak sendiri..(nichkhunnnn...ske3)


jom kite usha dari pandangan peribadi ceq nie ha.. betul tak betul, nnti akak2 n abg2 yang dah kawin tuh tegur2 la yer.. :)

1. YANG BOLEH MEMBUAT ANAK MEREKA BAHAGIA
- mane ade parent yang takmo anak die bahagia kan.. selalunyer parent yang baek mesti akan cakap, yang mane pilihan kamu, itulah pilihan dieorg.. tapi nak cakap gtu pun, jangan ingat dieorg tak siasat dulu sape pilihan anak dieorang tuh..kalo dah time2 becinta pun duk nagis aje, inikan plak kalo kawen.. kang lagi teruk kang.. so org macam nie mmg disenarai itamkan oleh parent dari awal2 lagi..( dah ade yg kene senarai itam sekarang nie! hahha)

2. YANG BOLEH MEMIMPIN ANAK MEREKA
- standard r kan.. wat ape jadi lelaki kalo tak mampu memimpin.. membuat keputusan dlm rumah tangga..tak kan nak jadi lelaki yg mengikut telunjuk isteri(nie mmg jenis isteri durhaka nih..) tapi kalo pmpuan dari awal pekenalan lagi memang jenis mendominasi camne nak wat tuh? tp ape2 pun, segalanya kehendak Allah.. mesti ada vice versa nyer dalam sesuatu hubungan.. bru kekal..yedop?? (garu kepala sendiri..)

3. YANG RAJIN BERUSAHA
- mama kata kalo nak carik lelaki tak perlu yang kaya raya, cukuplah kalo dapat yang rajin berusaha.. sebab kalo yang rajin nie, kalo satu hari diduga dengan kemiskinan, dia tak kan mudah berputus asa.. mental lebih kuat dari orang yang sudah biasa dengan kekayaan di sekelilingnya.. n takde la cam bini pak jabit yang kene meniage ikan time subuh sebab kaki laki die kene gout.. hahaha..(betul ke pak jabit? hentam jelah..)


4. YANG TAK MUDAH GOYAH DENGAN DUGAAN DUNIAWI
- lebih kurang la macam yg atas tu ha.. kalo teruji tak mudah patah semagat la..disini bukan nak highlight yg tu saja, tapi sal dugaan duniawi yg macam sal perempuan2 n keseronokkan dunia nie.. mesti parent takmo anak die ngan kaki2 nie ha..pantang hajak p wat jahat sket.. terikuttt jer terus.. tak kan nak yang camtu jadi menantu.. bila jadi org yang dah matang kene la matang dalam tindakkan jugak.. jgn ikut nafsu n emosi yang melampau2..

5. YANG PANDAI MENGHORMATI MEREKA DAN ORANG SEKELILING
- kalo yang pandai berinteraksi, ini bonus la.. tapi kalo yang pendiam, mungkin susah sikit.. tapi bukan bermakna tak boleh.. sbb manusiakan berbeza.. tak semestinya kena pandai bercakap tu lebih senang nak curi ati bakal metue, yang penting hormat dieorang n orang sekeliling (family yg lebih besar la tuh).. nak kawen nie bukan nak berdepan dengan perempuan tu aje tapi dengan family2 die skali..

6. BONUS:: PANDAI BAWAK DIRI
- nie baru tambah.. hahaha.. kene la jadi manusia yang pandai membawa diri walau di mana sahaja diri tu berada.. mmg tak mungkin untuk semue menerima kita, tapi berusahalah n lakukan dengan iklas dalam ape jua yang kita lakukan.. iAllah, ia akan menyenangkan sesiapa jer yang memandang.. extra:: bakal mertua akan sayang!!

wahhh.. pandai dah sekarang cakap sal hal2 menantu n mertue ni ha.. hahha..
ini sekadar pendapat tentang pekara nie jer.. kalo rase btul..btul la tu kut..
kalo salah tuh, mmg otak tuan punye belog la pnye imaginasi ha.. hehhee..

lagi satu, orang yang nak berkahwin tuh mesti la lagi kenal siapa pasangan die kan.. so pandai-pandai lah dlam membuat keputusan.. tgok2 la list nie.. kalo okey tuh, cepat2 la bawak jmpe parent.. nak kenduri kendara.. heheheee.. :)



p/s:: mood nak berusha lebih gigih untuk masa depan yang cemerlang gemilang n terbilang bersama yang tersayang!


JOM BACE ENTRY SEBELUM NIE SKALIH>>

GEMOK KERR?? JOM BERDIET CARA RASULLULAH S.A.W

29 comments:

Kaa Dabri said...

best best :) lagi best kalau dapat suami yg pndai memasak ! muahaha :D

~CiK TiNieY~ said...

semua ciri tu saya nak!hehehe

::Miss Hearty:: said...

gamba laki tuh encem !!!^^
jom lawat belog kite
http://heartylolipop.blogspot.com/

~syue~ said...

ni yang ase nak kawen ni..heheheh

amal said...

the most important one , laki tu haruslah mampu membimbing kita ke redha Ilahi.Insya Allah,apabila kita memilikinya nanti,dia jauh lebih baik dalam menyayangi kita :)

hehe , kalu yg bule memasak lagi senang , diorang je yg masak nanti , tehee :)

Fay said...

yeahh! setuju dgn semua yg diatas.. tp susah la nak jumpe lelaki yg ade ciri2 kat atas ni skrg. heee~

Dzarief Zuhdi said...

lelaki yang complete.. untunglah kalau dapat kan..hehe

shida said...

he3...idaman...
namun zaman sekarang ni susah nak complete kan semua ciri2 diatas..hu3..~~
perfection is subjektif n sometimes less is more..
so gud lak to all of us dalam cari menantu untuk mak kite..:P

fida said...

SOKONG. :)

ni sume package yg tepat nie. :)

:D

Fad said...

jgn kawen ngan lelaki encem..nti xsenang duduk...haha

farahin nasir said...

hahaha.. sumer pun nak ciri2 cam diatas nie yer.. kita sama2 doakan yang datang kepada kita adalh yg macm tu.. heee.. tmbahan kene pandai masak ea..
yg tak ensem pun lg senang jage? ye ker??
hahaa.. ape2pun.. semuge Allah bagi kita yg terbaek utk kita.. :)

missxidi said...

Btul la tu...sumer org nak dpt pasangan cmni =) tapi selalu tak dapat...huhu...

fahmimustakim said...

selamat cari bakal suami yang terbaik! :)

PapaMacho said...

Papa tak tahulah nak cerita pasal ciri2 calon suami yang baik.. tapi Papa tahu pasal 5 ciri2 lelaki yang perlu wanita hindari..

1- terlalu kedekut
2- hipokrit
3- perasan hensem
4- playboy
5- tak gentelman

Harap2 bergunalah yee.. =P

farahin nasir said...

tq PapaMacho.. mmg nak kene hindar org camni.. :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

ehhh . semua tu ada kat si DIA ;)

farahin nasir said...

dah bau nasik minyak tia dah kalo camtu.. jmput2 la nnti yer.. :)

SYAFIQAHSALEH said...

nice one..happy blogging :)

Sofea Lang said...

wah..nickchun..!
tia: bestnya kamu..!
papamacho: klu org mcm tu..mmg sy meluat..rejected!

oh ye..tak mau yg merokok jgak..[peace]

emieysandra said...

yeay! mahu sume ciri2 tu ;)

hamzah ian said...

aku takde.. sobss

farahin nasir said...

en. hamzah ian:: bagus la kalo sedar diri.. hahaha...

Подтверждаю said...

as salam..
hehe. pakcik juga mahu~
ni pun sedang berusaha menjadi lebih baik

=)

OK2. pakcik baru buat entri baru~
cuma konpius je..apa kata farahin?

Buruk Baik Ada Misai Janggut Jambang

Munna said...

hui hrp2 dpt cmtuh lah...nk tmbh 1 lg,yg sentiasa ada disisi bila diperlukan...(cth kite tgh skt perut die sebok nk tgk bola...haha)

Eera Shera said...

nak suami yang macam abah...sgt membantu kerja2 rumah..hee

deeya said...

alor ! cemane nak bawak jumpe parent ?? da memang ta de calon lagik .. sob sob sob ! T__T

msredcheesecake said...

cik farahin,
msred nak calon menantu msred suka dan pandai masak...sebab msred suka makan...hheeee

~sHy~ said...

agak2..shy bole jadi menantu tak??gurau je...hehehehe

poohrist said...

wah ciri-ciri menantu idaman kalbu tue..
nice entry jom singgah sini kalau ada masa..
http://syaryha.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...