Friday, June 24, 2011

GAME KITA-KITA TIME 90an

assalamualaikum..

ari2 cuti nie..(eh! bekeje ker sbelum nie? hhahahaa)teringat plak pada kenangan lame time jadi budak2 dulu.. dulu bukan macam sekarang.. budak2 dah pandai layan DOTA la CounterStrike la tak pun men Angry Bird tuh.. yang ade facebook plak layan fishville, farmville n mcam2 lagi la.. so kesimpulannyer, ramai la budak-budak yg dok tercongokkk kat depan computer tu 24/7.

lain keseronokkan time kite kecik2 dulu.. macam-macam permainan yg main ha.. kat luar umah n dengan kengkawan yang ramai ha.. sebab tu ramai kawan n kenal jiran2 sumer..


permainan pertama yang menggamit memori :: BATU SELAMBUT( org2 bukan area utara sebut batu seremban rasenyer)



- kalo main 2 org tak challange la kan.. so, ceq penah maen dengan satu kelas ha.. wahaha.. time tuh darjah 6.. budak2 laki nie kan kedengki duk tengok dak2 perempuan main sambut-sambut batu, last2 die hangkut kawan2 die main jugak.. punye la ramai.. nak tunggu giliran tuh sempat la layan novel sebuku dua(nak bagithu lame giler..)


permainan kedua yang menggamit memori :: TENG TENG (rasenyer dulu tak panggil pun teng teng.. lupe la panggil ape.. heee..:)



- yang main nie selalunyer perempuan la kan.. mule2 duk p carik kace ke ape ker kat blakang umah sbb nak wat tanda.. pastu 1 2 som nak thu sape mula dulu.. pastu baru duk terjengket2 men ha.. berpeluh mmg terbaiklah kalo men nie ha.. sihat tubuh badan!


permainan ketiga yang menggamit memori :: MASAK-MASAK



- nie lagi satu permainan budak2 perempuan.. wahh.. abeh periuk belanga, sudu garfu, pisau n macam2 alatan mak kat dpur jadi mangsa.. siap duk peridup api n panaskan air.. pastu masuk la sume pokok2 n tanah2 yang ala2 sayur-sayuran dan nasik tu ha.. kecik2 kan.. layannnn..


permainan keempat yang menggamit memori :: KAWIN-KAWIN



- ini kesinambungan permainan masak-masak tadi,tapi of coz yang nie kene ade lelaki sekali.. hahaha.. mesti kene cari bunga2 n wat kalung bunga tuk atas kepala tuh, pastu mula la besanding ha..hahaha.. kelakar la..(dengan sape la dulu ceq pernah bersanding ea?? lupe dah..)


permainan kelima yang menggamit memori :: TUJU KASUT (yang moden sket, tuju bola)



- first, kene bahagi kumpulan, slalu "lat talilat laili lai tamplom!"... pas da masuk group, mula la men susun kasut dulu jadi cam piramid tuh.. pastu amek kasut tuju.. pas runtuh piramid2 tuh, bermula la permainan tuju2.. best maen.. kalo ramai maen, mmg sedap ah duk menuju..kuikui..


permainan keenam yang menggamit memori :: GALAH PANJANG



- ceq pernah main dari lorong umah cik Bedah sampai umah cik Nah(kenal?? hahha..)
ramai giler yang main.. mmg penuh la jalan dengan line2 yang kitaorg lukis ha.. satu group lebih 10 orang time tuh.. bayangkanlah panjang mane.. yang best main kalo ramai2 nie, senang sket nak menang sebab susah nak kawal.. hehehe..


permainan ketujuh yang menggamit memori :: ZERO POINTTTTTT!



- wah lompat2 plak.. nie laki pun ade gak yang layan ha.. satu geng leh hangkut 7 8 orang ha.. ko tunggu la dieorg lompat yer.. heheehee..tipu la sape tak penah main nie.. setiap ari simpan 20sen pastu p beli getah nasik lemak tuh.. sambung panjang2, leh men lompat2..dari kaki sampai la setinggi kepala kena lompat.. sape menang dielah HEBAT!


permainan kelapan yang menggamit memori :: MAIN TUDUNG TIN



- ramai dak2 laki layan yang nie..carik tudung tin nie bukan la satu masalah.. dulu mmg petang2 p beli air dalam botol tu 80sen je kan, air gas F&N tuh.. so penutup die tuh bnyak la kan.. so pakat carik sorang 5 pastu ape lg duk besila la.. macam2 style dulu, dari gune jari sampai la gune kaki, punye la gigih nak bagi kene.. hahhaaa.. kelakar plak bila pk kan balik..


sunuk time muda rumaja dulu-dulu kan.. tak hengat hape.. petang jer, kul5.30 mula la wat muke comeyy kat mama sebab nak kuar main ngan member2.. member2 pun, dah mula la duk panggil kat depan umah tu ha.. kumpul ramai-ramai set nak main ape.. sumer pun boley.. magrib jer, berangkut balik ramai-ramai.. esk petang main lagik!

macam2 permainan lagi ade kan? tapi yg disenaraikan nie, ape yg ceq selalu main la.. yang dasyat2 seperti masuk longkang besar nak carik ikan laga, maen lawan panjat pokok sape lagi tinggi, pasang kanji+kaca kat benang wau n p gesel2 tali tuh kat tali org..(wah.. ckup la itu sahaja kejahatan itu d bongkarkan..) yg mengakibatkan merasa penyangkut baju dibadan tu jarang la wat.. tapi wat jugak.. tak budak2 la kalo tak mean yang ganas2 yedop??

SO, dulu-dulu kowang2 main ape lagi ek?? :)



JOM USHA POST SEBELUM NIE>>

BTOL KE IDOKK??:: CIRI2 CALON MENANTU PILIHAN

17 comments:

TeAqArH said...

budak2 skrg ni da x kenal permainan2 ni...yg dorg tau..ngadap pc/laptop lpas abis skolah...xde la mase nk bermain...ruginye jd dorg ni...xde kenangan zmn kanak2..hehehe...

HonEyBuNNy said...

hehe...

tol tu....semua tu ila main kecik2 dulu...main masak2 la...kawin2 la..doktor2 la..hahah

teringat zaman kecik2 dulu la...

KuNanGKuNanG said...

suka main tutup oren ngan teng teng..lagi 1 kan da main zero point. ingat x?

Ly_Tulip said...

sy pon penah gak wt entri mcm ni.. meh la tengok... :)

http://lytulip.blogspot.com/2011/02/game-zaman-dolu.html

fida said...

alamak.. semua permainan favourite fida dulu2 nie. :)

fuhh. ratu batu seremban tu. :P

hehe. seronoknye.. dlu paling suka main getah. :)

rumah terbakar panggil bomba.. bomba datang berlumba2. :)

ishh. terkenang zaman kanak2. :)

Sofea Lang said...

wahaha..ak slalu jd mgsa game khwin2...mcm ap ntah..tp pling ak ske..men paper doll..kumpul berbuku2...ha3.

Benrauf said...

galah panjang,
baling selipar,
gasing 50sen,
layang-layang 50sen.
paling moden pun kete tamiya.

man said...

dalam kenangan...

shah said...

baling selipar the best..

Golden Rose said...

dah lama tul tak tengok mainan2 ni...wujud lagi ke?...zaman kita dulu bila free je terus ajak member main mainan ni....mmg happening...sampai lupa nak balik umah...kesian mak sha terpaksa pusing keliling kampung nak cari sha & adik sha...hahaha....huhuhu lani anak2 kita lebih terdedah dgn tv & game....duduk setempat je...tak aktif langsung...kalau mereka nak aktif pun kena bayar utk masukkan mereka ke kelab sukan mana2....

Cik Puan Zura said...

semua suker main kecuali main getah...oleh kerana akak agak gedempol so x lepaih nak lompat tinggi2... jeles oooo

said...

perghh, suka betol kalo maen batu seremban dengan tutop botol tu!!

maen x ingat dunia! hehe

Kaa Dabri said...

best nye bile teringat zaman budak2 dlu. sume permainan kat atas mmg pena main. paling suke main batu seremban ngn teng teng. main kawen kawen pun best jugak :D ahaha. best nyeee. suke entry ni !

msredcheesecake said...

Cik farahin,
Paling suka main nyuruk2 . Nyuruk kat dapor mak long curik biskut....hahaaa

armyrule said...

oit farahin..hahahha
men game tiang sekolah..gasing..guli...main dat buatan sendri...polis n thief..konda kondi..terop...sume aku men..teng2? batu sermban?? xlyn..hahaha

Zaara Hayat said...

suke main masak2!!

abes periuk nenek kitorang kejekan..huhu.. >,<

Zaara.Hayat Luv White Roses

CikMiMiey said...

wohhhhh2...

sume yang ade kat atas i pernah men zaman kecik2 dulu .. * ter rindu laa pulak nak main lagik..thehehe ~~

maen dokter2 , polis2 pon bes gop !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...