Thursday, June 9, 2011

nak panjang ke pendek??!! tetttt..

assalamualaikum..

fiiiuuuu... letih sungguh berbelog walking rini.. merata ceq p ha.. dari utara smpai la ke selatan.. sampai russia nunnn ceq p ha.. huhuhu..:)

nak panjang ke pendekk??


hurm.. bila asyik berbelog walking nie macam2 tip2 n info2 masuk dlm otak nie..
sunuk upenyer berblog walking nie.. dulu time wat blog sbb nak berkongsi rasa hati and juz a bit motivasi pada diri sendiri dengan cara penulisan..(dulu cita-cita nak jadi penulis kut..)biase la, remaja baru nak meningkat naik.. bukan semua orang jenis lancang berbicara yedop? ade jer yang jenis diam seribu bahasa ... dalam mencari identiti sendiri tuh macam2 la halangan dan rintangan kan...
tapi alhamdulillah, bila dah dewasa skit nie(aicehhh), segala pekara yang berlaku insyaAllah, itu hanya ujian kecil yang Allah bagi untuk kita lebih dekat padaNya dan mengajar kita tuk lebeh bersabar kan... :)

ape yang pendek n panjang sebenarnyer nie??

akcelli nak tnye jer blogger2 yg laen.. anda2 sumer lebih suke post2 pendek ke n panjang??
kalo yang pendek tuh mesti
1)luahan isi hati(marah n geram la tuh..)
2)idea tak brape nak banyak
3)post yang ringkas dan padat(dah ringkaskan terbaekk punya)

kalo yg panjang plak mesti
1)diary hidup
2)post2 tutorial(tolong menolong sesame blogger kan..)
3)post2 tips( nak kongsi sesame n bley lawan credit2..dunia blogger kan..)

tp pd pndapat ceq umumnyer, pendek or panjang asal ade orang nak bace, its okey..
sape berminat boleh click tajuk n bace..n pada sape yang tak minat boleh click tajuk n tutup jer..senangkan..

bagi yang gemar menaip nie takde la fikir sangat fasal trafic blog yer dop?
asal bende2 yang kita kongsi tu berilmu n sekurang-kurangnya buat orang laen senang ati..best dah kan..panjang dan pendek bukan ukuran.. sama-sama berkongsi ilmu pengetahuan..sempit kubor kalo kdekut ilmu ni..


so panjang ke pendek?? hahhaa..




p/s:: nak tido, esok sambung jalan2 dari belog ke belog lagikk.. :)

28 comments:

Syazwan said...

kalo panjang snagat, tak best jgak..hehe.

farahin nasir said...

syazwan:: penat mate nak mmbace kan? huhuhu.. :)

SoLy SoLicious said...

kalo sy, ade pnjg, ade pndek..xtentu la..sbnrye tgk mood mnulis gk.. idea bnyk, tp jari malas mnaip, mmg xjadik la karangan..heee

farahin nasir said...

SoLy SoLicious:: betoi bebenor la tuh.. hahhaa.. :)

syaimz said...

kalau for me...panjang pendek tak kesah,

asalkan mesej sampai...dan tentunya mestilah ikhlas dari hati.haha

farahin nasir said...

syaimz:: penulisan dari hati lebih memberi impak kan??

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

lebih baik entri pendek tapi padat supaya pembaca tak bosan nak baca...hehe ~

farahin nasir said...

Izzat:: baeklah akan cuba memadatkan post dengan sepadat2 mungkin.. :)

Ly_Tulip said...

kalo nak wt entri panjang, letak la pic ckit2..bley menarek minat pembaca...tp, sy x wt cmtu pon..kdg2 je...hihihi

...sWeeT uMi... said...

btul tu ikut citarease memasing...bg umi entry pendek ok kalu pjg ada gmbr lg ok... (^_^)

aizamia3 said...

entry panjang ke pendek.. kalau dah ada 'peminat' setia tak kisah dah janji dapat bukak dan baca.. asalkan entry tu bukanlah yang syok sendiri kut..

Moumo said...

kne selang seli ngn gmba..
ayt guna best abru xbosan dak

sy bukan gile trafik tp sy suka kalo org suka bace entry sy

rse paus nk menulis

syaimz said...

yeaaaaaaaaaaaah,benar sekali farahin!

ir yien 9897 said...

yien suka wat entry mengikut mood dan situasi, n hopefully org baca 2 x rasa menjengkelikan... :)

Budak kuat makan said...

xsuka pos panjang sangat =,=
slalu pos sy 3-4 prenggan
sbb sy suke kupas isu

'CikMimiEy' said...

erm , tak panjang tapi tak pendek .. erk ?? hahaha.

depend laa pada isu atau tajuk entri yang kita nak kupas .. lau panjang sangat meleret leret ngan benda tak penting cuak jugak orang nak baca kot .. huhu

juzzz pandangan CM je. hehehe ~~

Nadya O'Conner said...

jenuh nak membaca..hehe..sebelum suakan pendapat...nak kritik boleh??
tulisan biru okay..tapi boleh tak besarkan sikit..:(
nad ni rabun sikit kadang2..:(

pasal pendek atau panjang..ada yang suruh buat entry pendek2...tapi kalau nad..entry pendek ialah join segmen..hehe..tapi kalau nak buat entry panjang tu boleh..letak lah picture menari2 ker..tak bosan bila pembaca nak baca..jangan lah buat mcm karangan pulak...macam komen nad ni..:)

thanks sudi bg komen kat entry nad tadi..:)

pena said...

kalau dah suka dengan entri-entri dekat blog tu, tak kisah panjang ke pendek, pena baca je..

Zul Fattah said...

ermm..sederhana r best... panjang2 buat pew... x muat nk msuk..

Amanina Nasuha said...

redah jerk pnjg pndek..heheheh,,,

Citrus Azwa said...

xkisah pnjg@pendek...haha..asal ikut isi hati dan tgn yg menaip..kdg2 tgn rasa nk pendek tp otak nk pnjg..kdg2 tgn rsa nk taip lg tp otak dh xdak idea..so same2 la..hihi..=) my opinion la..hahaha

d_tieah said...

Panjang best kalau penggunaan ayat menarik.. Pendek lagi best.. Cepat habis baca,, terus boleh komen..

Entry Terbaru : Day 1 : 10 Things About Hate

d_tieah said...

Panjang best kalau penggunaan ayat menarik.. Pendek lagi best.. Cepat habis baca,, terus boleh komen..

Entry Terbaru : Day 1 : 10 Things About Hate

farahin nasir said...

kesimpulannyer kite ikut idea n ape yg nak kita sampai kan la kan.. panjang bley, pendek pun tak pe..huhuhu.. :)

tq yg mengomen yer.. jasamu kan ku kenang..

boodark CUN ! said...

i think la dua2 pon bleh . depends org tu la . hehe . kalau oram mood tu kekadg baik kekadng tak . tp ttp jew post sumthim . hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

haha ! tak payah le pnjang2 . biar ringkas , padat dan mesej yang nak disampaikan pun orang boleh faham ;)

munirah said...

takyah la panjang sangat. pendek lagi better. tapi kalau pendek tu jangan la sampai dua tiga ayat je. konklusinye: not too long or too short.

:)

msredcheesecake said...

cik farahin,
msred baca kalau entry best. panjang ke pendek ke, layan....kecuali kalau masa tak mengizinkan ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...