Wednesday, June 15, 2011

pe marah-marah nih??!

assalamualaikum..

knape rmai sangat yg ckap sal harapan nie?? tak nak dah post sal tuh.. sebab dah bnyak dah bcakap sal harapan satu mase dulu.. nak tngok nukilannyer.. click la SINI

lebih baek cakap sal sifat yang Allah benci untuk mengelakkan kita dibenci Allah..
(walaweh.. arini post insaf skit yer..)

iaitu sifat MARAH!


macam mane nak ilangkan marah nie..(mengajar diri kita bersabar..)
nak kate tips nie sepenuhnyer dari minda sendiri tak jugak.. sebabnyer banyak diantaranya diambil dari pada buku2 paper2 mahupun website2 yang pernah d baca satu ketika dulu.. kire campur aduk la nie.. di kuarkan dari otak nie ha...

1. MINUM AIR
- nak kate ceq nie cepat marah, tak jugak.. tp kalo betol2 rase marah, tempat petama yg ceq tuju adalah peti ais.. minum seteguk dua air, ceq rase lega skit ha.. macam kemarahan tuh dah dibawa air jauhhhhhhh ke dalam diri ha.. (ce try nnti..)

2. DIAMKAN DIRI
- larik jauh2 dari orang yang menyebabkan kita marah.. n diamkan diri kejap.. jgan fikir ape2.. juz nikmati pemandangan yg ada di depan mata.

3. TIDO
- nie slalu2 lelaki akan buat kalo marah.. so gurl.. plz take a note! jangan ganggu dieorg wat seketika..lepas bangun tido tuh, iAllah, everythng under control..so lebih mudah tuk berinteraksi kalo dah cool gini..

4. LUAHKAN PADA MEREKA YANG NAK MENDENGAR
- but plz hati2.. mungkin ada diantara mereka yang hanya nak ambil tahu dan bukannya nak mendengar.. so bercerita yang panjang lebar tuh, better cari orang yang betol2 jer nak dengar.. barulah takde ape2 persoalan berbangkit nanti.. n bila dah cerite n semue dah kuar dari otak tuh, mesti fikiran rase ringan dan otak dah dapat buat tindakkan yang lebih baek..

5. TARIK DAN HEMBUS NAFAS
- kalo malu sangat nak wat.. p larik masuk bilik.. n tarik dan hembuslah sekuat ati.. tp jgan sampai terpekik terlolong plak duk "huh" "hah" dalam bilik tuh.. sekadar nak melepaskan rase beban kemarahan tu jer..

6. BERWUDUK N WAT SOLAT SUNAT
- care nie paling bekesan la kalo dalam banyak2 nie.. tak caye, ce try nnti.. bila kene air pun dah sejuk dah, inikan plak air sembahyang.. bila solat plak, kita leh mengadu ape aje yg ade dalam fikiran kite nie kat Allah.. so.. iAllah.. kita akan sangat2 tenang dan dapat lebih banyak kekuatan..

7. NANGIS
- untuk org laen tak tau bekesan ke tak.. tapi untuk ceq nie.. mmg kompom kalo kemarahan tuh tak dapat d bendung, ceq nagis je ha.. kalo nak bising2 pun tak guna habuk pun sebab mesti akan bertambah2 bercambah api kemarahan tuh.. so diam.. n nagis jer.. pastu motivate diri balik dengan mempositifkan semue fikiran..bila dah cool baru slow talk.. :)

itulah saje yg dpt dikongsikan.. yang laen2 tak tau la..
dengan ade nyer tips nie.. boley la kut redakan kemarahan kowang sket..
so.. jangan marah2.. cool bebeh.. orang pun tak suke kalo kita marah2 nie.. org meluat lagi ada la..
dan
Allah benci!

tenang-tenangkan diri okeyyy.. :)

6 comments:

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia dengar laguuuuuu . pasang kuat2 . huhuh !

munirah said...

erm.. slalu kalau marah, kita luahkan je.. lame2 dah rase cooldown..hehe

Ly_Tulip said...

kalo sy marah sy akan diam je..malas nak cakap ngn orang...pastu mgkn akan tido.. Hohoho

solomolo said...

ini bole mendatangkan amarah !~

azrijohan said...

lebih baik tdo .. zzz

Atiqah Wadiah said...

klu tgh marah,i try 2 smile..nk kasik sejuk skit..hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...