Sunday, June 12, 2011

untuk bacaan wanita yang ade dara sahaja!!



assalamualaikum..

hahahaa.. :)

yg ada dara?? yg takde plak macam mane??
yg takde tuh, dah kawen la maknenyer (abeh positif da fikir nie..)..PUNN BOLEH BACE jugak.. hahaha.. sje je wat suspen itu tajuk..

tp orang kata kalo dah kawen, IAllah masalah ini tak kan ada.. betul ke tidokkk?? jom! kita bongkar! (style ala-ala melodi gtuwww.. auww).. huhuuhu..

PMS (Premenstrual syndrome).. tahu? senggugut la senang citer..
sakit kan?
setiap bulan duk kene tekan perut dengan telapak tangan..
lagi teruk?
setiap bulan duk sakit pinggang..
lagi teruk?
setiap bulan duk kene hadap sampai berguling-guling kat atas tilam..
lagi terukk?
setiap bulan kene time PMS kene tido macam tenggiling sambil berlinang air mata ha..
(memang teruk..!)




sakit o..
kepada wanita yang tak penah rase nie, syukur lah..
pada yang memang setiap bulan merasa nih, sila la bawak bersabar..

ape masalah sampai boleh dapat PMS nie adalah kerana hormon dan kandungan bhan kimia yg ada kat otak yang d sebut serotonin yang tidak seimbang.. nak thu sal bahan kimia nie, wikipedia eh.. huhuhu..

nie ada petua sikitlah yang boleh d amalkan time2 senggugut nie ha..


1. minum teh pekat + kelat = tak sedap langsung..tapi kalo rase tak tahan dah sakit tuh, layan jela..

2. sila makan! terutamanya breakfast.. ceq tau, ade sesetengah org cam ceq sendiri, bila PMS jer, tak rase nak makan ape-ape pun sebab duk layan sakit je kan? tp kena makan! WAJIB!

3. petua ketiga nie ceq ade tebace kat mane tah, lupe dah..
minum air suam halia (halia tuh kene tumbuk lumat dulu pastu baru campur ngan air suam)

4. yang nie petua moden sikit.. jangan makan bende yang manis2 bergula-gula nih.. sebab ini boleh meningkatkan kadar hormon serotonin tadi..

5. nie yang selalu ceq buat la kalo tahap sakit yang sangat mencabar minda sampai tak sempat nak carik serbuk teh, tak sempat nak carik halia bagai..makanya, pegi jer 7eleven n carilah panadol Menstrual tuh.. yang kaler pink tuh.. tapi its not good to take it, okey!


rasenyer cukup la tu kuttttt...huhuhu :)
mudah-mudahan, kalo tak ilang terus sakit tuh, kurang sikit sakitnyer pun da okey da kan? :)





p/s:: jangan pernah mengeluh kerna diciptakan sebagai wanita kerana wanita itu adalah salah satu ciptaanNya yang terindah.. :)

18 comments:

SoLy SoLicious said...

tak suke senggugup... :(

farahin nasir said...

SoLy SoLicious:: sape aje yg sanggup.. truk kut..:'(

hasyikin ismail said...

waaaaaaaaaaaaaa.... tau x. dr 1st time period time darjah 6, sampai la skang ..tiap bulan senggugut.. waaaaaa.... tiap bulan jugak la guling atas katilll...


huuhuhu... sedih woooo...



erk.. thanx utk petua2 nih.. nt time perios, as try apply

farahin nasir said...

hasyikin ismail:: same la kite ha.. lagi tambah2 sakit kalo dekat2 exam, teruk3..

hasyikin ismail said...

farahin : urm..mak as kata lepas kawin problem nih hilang.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. lambat lg la nak ok

farahin nasir said...

hasyikin ismail:: hah! ape lagi..tak payah tunggu lame2.. sakit nie.. hahaha..

:)

hasyikin ismail said...

hehehe,,dgr jek mak kata mcm tu, semangat teros nk kwin...tapi kena bg habis study dulu meyhh,..huhuhu

msredcheesecake said...

Cik farahin,
Msred ni mak dara k...heheee...ada gi satu petua nak hilangkan period pain.msred da pun praktik kan dan sangat berkesan. Kawen je. Hehehee...msred punya period pai terus ilang ke laut...hheee

farahin nasir said...

msredcheesecake :: kalo mak dara boley la bace.. hahaha.. eh? kene kawen baru ilang eh?
nampaknyer awal la zaman bujang ini bkal d tamatkan.. hahaha..

:)

Qiszana said...

tension klu da dtg senggut..nangis jak dpt.

Ly_Tulip said...

owh, nasib sy baek..x penah mengalami sengugut terok...bese kena yg sipi2 je...tp, maseh bley la kalo nak p soping bagai..xda la smpai baring kt katil je... :p

penah dgr x orang kate yg sengugut ni 1 drpd saket bersalin???

farahin nasir said...

sakit masa nak besalin?? yeker?? tak penah dgar la plak..

aizamia3 said...

moga dengan petua yang ada ni sikit sebanyak dapat mengurangkan kesakitan itu..

farahin nasir said...

aizamia3 :: tu la.. harap2 mcm tu jugak la.. :)

Fay said...

wahhh... bgus petua nihh.. hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehee . bunga ros tu ..
alhamdulillah , setakat ni Tia tak pernah mengalami lagi seseungut eh senggugut tuh ;)

ibnubaba_04 said...

yg lelaki teruna pon leh baca kn??haha

farahin nasir said...

lelaki truna pun nak baca ker?? hantam sajalah.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...