Friday, June 17, 2011

LUKIMIA?? BARAH OTAK??


assalamualaikum..

hah??? lukimia?? tak3..
barah otak??.. haish.. tak kan la..

bile sapu sampah jer penuh dengan rambut kat lantai tu ha.. masalah betul bile bnyak rmbut gugur nie ha.. hilang konfiden (yeker ilang konfiden?? relex jer ceq nie..eh! kalo freehair, mungkin la kut..)

macam mane ley gugur nie??
kalo ikutkan kata mama, sebab makan megi banyak la nie..
ala.. student kan? tak student la kalo tak bedal megi, yedop?
kesimpulan, mama tak faham.. dah nama student nie, yg tak sihat tu la fveret..lg2 yg jimat... :)

tajuk macam biase r kena la gempak.. tapi sbnrnyer arini nak kongsi ngan kowang2
macam mane nak ilangkan masalah rambut gugur nie? jom kita tengok mane yg ley pakai(gune)..

1. DAUN BUNGA RAYA
- tak thu la cara kowang wat macam mana, tapi kalo ceq, ceq ramas2 daun tuh dengan air sikit, pastu tenyeh3 kat kepala nie ha.. sejukkkkkk.. n best.. bekesan or tak? IAllah.. cume kene rajin2 la menenyeh itulah syaratnya..


2. LIMAU NIPIS
- belah 2 limau tuh, pastu tenyeh lah kat kepala tu ha.. terbaek punyerr.. kalo kepala tuh dah ade luke2 sebab menggaru sebelumnyer, memang pedih la jawabnyer.. tapi kalo gune limau nie wangi sket.. tu yg rase heaven jer bile pas mndi..:)


3. SANTAN
- ini memang kebiasaan.. kat kampung memang dari dulu, santanlah tradisi.. pati santan tuh, kowang amek n lumurkan kat kepala.. pastu biar jap.. then baru basuh rambut tuh.. nescaya akan kuat rambut tuh.. cume bau die la tak brape nak best.. sbb tu ceq tak ske gune santan..



4. TEMBIKAI
- tak pernah cube pun care nie, tapi penah dengarlah dari mulut orang tue2.. katanyer, pas makan tembikai, jangan dibuang pangsanyer tuh(pangsa ker?) ala.. kulit tuh la.. amek kulit tuh, n tenyeh kat kepala.. biarkan barang seketika pastu baru basuh..tak thu la betul ke tak ker.. tapi orang tue2 punye petue nie slalunyer mujarab..


5. KACANG IJAU
- petua nie pun tak pernah try jugak.. mula2 rendam kacang ijau sampai die dah lembut.. pastu lenyekkan kacang ijau tadi di atas kulit kepala anda.. tenyeh3!(baca dalam nada style upin n ipin) pastu basuh.. itu jer..


ini jelah petua2 yang pernah dengar.. yang laen2 tak thu la.. kalo ade yg tahu, ley la berkongsi2 kat sini..
tak cun r rambut tak lebat.. yedop? hahhaa.. :)


P/S: JOM TENGOK POST2 YG LAEN..")

DONIA KITA DOLU-DOLU..:)
NAK JADI ORANG YG DI BENCI ATAU D SAYANGI?
LELAKI TAK SERIUS DALAM PERCINTAAN?
MUNTAH KUAR PAKU DAN KACA?!
UNTUK BACAAN WANITA YANG ADE DARA SAHAJA

9 comments:

SoLy SoLicious said...

mantap..rambut sy pun bnyk gugur...leh cuba petua ni..heee

suha said...

yg tembikai tu xpernah tau pon (^_^)

syaimz said...

pesal coklat kegemaran aku takde

*tambah sendiri*

Muhammad Khairul Fahmi said...

tips berguna...fahmi suka..
tnx 4 info :)

shinobee46 said...

rambut bden kalau disisir, memang banyak betul gugurnya. agaknya betul kot. sebab makan maggi

tia @ Ini Kisah Tia said...

oh Tia nak cuba yang limau . hehe . thankssss :)

Simpan Kecantikkan Hanya Untuk Suami

armouris said...

lagi info tentang leukimia di SIHAT SELALU - Sel Darah Putih Punca Leukimia

fiq. said...

sama lah kita,,,balik cuti sem kecoh semua orang tengok kepala saya, banyak rambut gugur, tekanan ni, student kan, makan megi yg cam awak ckp tu pon betul, ajinomoto seangkatan dengannya.

yg kacang ijau tu kakak saya pernah citer, betul, mujarab, yg len ta pernah dengar lagi,,thanks


truth,
From My Fingertip =D

massiz said...

huhu...gne tembikai pn leyh ek,mmg xpernah dgar~
jgn sikat rambut pas mandi,tyme rambut bsah...n rambut mmg akan sng ggur lau sllu sikat,gne tgn pn leyh..okay akak..tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...